husonet | Tarih: 06.04.2014
Bilgisayarınızla ve aygıtlarınızla yeni şeyler yapın
Teknolojik aletler artık hayatımızın hemen her alanında kullanılıyor.
Peki tüm bu teknolojik aletleri tam anlamıyla kullanabiliyor muyuz? Teknolojinin birçoğumuzun bilmediği gizli kullanım alanları da bulunmakta. Bu gizli kullanım alanlarını öğrendiğinizde, artık teknolojik aletlerinize eski gözle bakmayacak, onlarla çok daha farklı şeyler yapacağınızdan eminiz. Elinizdeki mevcut bulunan teknolojik cihazları yeni ve ilginç şekillerde kullanabilmeniz için bir çok parlak fikiri bu makalemizde bir araya getirdik. Üstelik bir çok yöntem, size tek kuruş bile harcatmayacak.
Cihazlarınızı televizyondan şarj edin
Geniş ekran LCD veya plazma televizyonun arka tarafına baktığınızda muhtemelen en az bir USB girişi göreceksiniz. Bu girişlerin amacı, farklı cihazlarınızda bulunan dijital fotoğrafları ve video dosyalarınızı televizyonunuza aktarıp onları görüntüleyebilmek. Belki de bu işlemi bile daha öncesinde hiç yapmadınız, ama bu USB girişlerinin gizli bir özelliği de neredeyse tüm modern taşınabilir aygıtı şarj edebilmeleri. Televizyonunun arkasındaki USB girişine bir USB kablosu takın ve film izlemek için karşısına geçtiğinizde akıllı telefon veya tabletinizi de şarj edilmek üzere takılı bırakın. Unutmayın ki televizyon uykudayken herhangi bir enerji girişi olmadığından cihazlarınız şarj olmayacaktır. Ayrıca bazı modellerde televizyonun ayarlar menüsüne girerek USB girişlerini devreye almanız gerekebilir.
Dizüstünüzü ikinci ekran yapın
Bir dizüstü bilgisayarınız ya da tabletiniz varsa bu cihazınızı masaüstü bilgisayarınız için ikinci ekran olarak da bağlayabilirsiniz. Eski ya da artık sık kullanılmayan bir dizüstünüz var ise, bu yöntem kullanılmayan dizüstünüz için harika bir kullanım alanı. www.zoneos.com adresinden ZoneScreen uygulamasını indirerek, her iki ( Masaüstü / Laptop ) bilgisayarınıza da kurun. Dizüstü bilgisayarınız ile masaüstü bilgisayarınız aynı ağ üzerinde bağlı olması gerekiyor. ZoneOS ZoneScree Windows 7 ve 8’de biraz sıkıntılı çalışıyor ve düşük de olsa çökebiliyor. Bir diğer seçenek de MaxiVista ( www.maxivista.com ) Bu uygulama ücreti ( 39,95 $ ) ama Windows 7’de sorunsuz kullanılabiliyor ( Windows 8’i desteklemiyor.) Ayrıca ücretsiz deneme sürümü de bulunuyor. Bilgisayarınıza ikinci bir monitör takmak isterseniz ek bir yazılıma ihtiyacınız yok, Windows 7 veya 8 görüntüyü programsız şekilde çoklayacaktır.
Bilgisayarınızı akıllı telefonla yönetin
Akıllı telefonunuzla evinizdeki ya da kullanmış olduğunuz farklı bir bilgisayarı yönetmeyi hiç düşündünüz mü? Garip bir fikirmiş gibi gelebilir ama Unified Remote ( www.unifiedremote.com ) uygulaması sayesinde Windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayarın birçok özelliğinin Androis cihazınız üzerinden yönetmenizi sağlıyor. ( iOs sürümü de çok yakın bir tarihte çıkıyor ). Ayrıca tamamen ücretsiz ! Örneğin Windows Media Player’daki çalma özelliğini ya da Spotify ( www.spotify.com ) müziklerini kumanda edebilirsiniz. Uygulama Bluetooth ya da kablosuz ağ üzerinden bilgisayarınıza bağlanabiliyor.
Bedava sesli navigasyon
GPS alıcısı olan bir akıllı telefona sahipseniz uydu navigasyon cihazı almanıza veya fiyatlara 100 liraya yaklaşan çeşitli navigasyon uygulamalarına para harcamanıza hiç gerek yok. Androis ve iOs için Yandex Navigasyon ile telefonunuzu tüm özellikleriyle bir navigasyon cihazına rahatlıkla dönüştürebilirsiniz. Ayrıca sesli komutlar ve güncel haritalar da dahil. Uygulamanın cihazınıza ait en uygun sürümünü navi.yandex.com adresinden indirin. Mikrofon simgesine dokunun ve gitmek istediğiniz yeri söyleyin. “Arama” düğmesine bastıktan sonra yazarak arama da yapabilirsiniz. Artık telefonunuz içindeki GPS’i ve internet bağlantısını kullanarak sizi yönlendirecek, ancak unutmayın ki bu şekilde çalışan akıllı telefonunuzun pili kısa sürede tükenebilir.
Dizüstü veya tabletinizi televizyona bağlayın
Bir çok modern televizyonda artık en az bir HDMI bağlantı noktası bulunuyor. HDMI yaygın olarak uygu alıcıları, Blu-ray oynatıcılar ve oyun konsollar için kullanılır ama çoğu dizüstü bilgisayar ve tablette de HDMI ya da mini HDMI çıkışları bulunmaktadır. Kolayca satın alabileceğiniz bir HDMI kablosuyla bilgisayarınızı ya da tabletinizi televizyona bağlayabilirsiniz. Bağlandığınız bir Android tablet ya da masaüstü bilgisayar görüntüyü sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan çoklayacaktır, böylece tvyo’daki ya da YouTube’daki videoları doğrudan televizyon ekranınızdan izleyebilirsiniz. Aynı işlemi iPad, iPhone ya da iPod touch ile yapmak için Apple Dijital AV Adaptoröü ( 129 TL ) almanız gerekecektir.
Webcam ile güvenlik sistemi kurun
Basit, eskimiş ya da kullanmadığınız bir web kamerası ( webcam ) evinizde bir güvenlik kamerası olarak yeniden hayat bulabilir. Ücretsiz Yawcam uygulamasını ( www.yawcam.com ) indirin ve webcam’inizi bilgisayarınıza bağlayın. Uygulama kamerayı otomatik olarak tanıyacaktır. Yawcam, webcam önünde bir hareket olduğu zaman kaydedilen görüntülere tarih, saat ve açıklama ekleyerek bunları e-mail adresinize otomatik olarak postalayabilir. Webcam’i bir kapı veya pencereye doğru kurun, Motion seçeneğinin yanındaki “enable”a tıklayın, ardından Window > Motion detection > Actions sekmesinden “Send E-mail”i işaretleyip ayarları yapın. Artık evde olmadığınız zamanlarda bile eve göz kulak olabilirsiniz.
Telefonunuzu kablosuz erişim noktasına dönüştürün
Türkiye’deki tüm mobil operatörler mevcut veri paketinizi diğer cihazlarla paylaşmanıza ücretsiz olarak izin veriyor. Dolayısıyla akıllı telefonunuzu diğer aygıtlarınız için bir kablosuz erişim noktası olarak kullanabilirsiniz. Androis kullanıcıları “Ayarlar > Kablosuz özelliği ve ağlar > Mobil Ağ Paylaşımı” na girerek, “Taşınabilir W-Fi hotspot” ayarlarını yönetebilir ve diğer cihazların internete kendi bağlantısı üzerinden erişimini sağlayabilir.
iPhone ve iPad’de Ayarlar’a girerek “Kişisel Erişim Noktası”nı açabilir ve ekrandaki şifreyi kullanılarak diğer aygıtlarınızı internete bağlayabilirsiniz.
Telefonunuzu fenere dönüştürün
Yeni akıllı telefonları artık neredeyse tümünde her ortamda fotoğraf çekebilmeniz amacıyla flaş bulunmakta. Pekiş bu ufak ışığı sürekli kullanabileceğiniz parlak bir el fenerine dönüştürebileceğinizi biliyor muydunuz? Tek yapmanız gereken tamamen ücretsiz olan Ligh – LED Flash light / Tiny Flash light uygulamasını telefonunuza kurmak. iOS 7 kullanan iPhone kullanıcıları, parmaklarını ekranın altından yukarıya doğru sürükleyerek açacakları Denetim Merkezi’nden feneri açabilir. iOS 6 ve daha eski sürümler için Light – LED Flashlight uygulmasını öneriyoruz. Android kullanıcıları ise El Fener – Tiny Flashlight uygulmasını kurabilir. Artık ihtiyacınız olan her yerde her zaman bu uygulamalar sayesinde el feneriniz hazır.
Televizyonunuzda YouTube’u telefonunuz ya da tabletiniz ile yönetin
Televizyon ve oyun konsollarının bir çoğu “TV’de YouTube” özelliğini bünyesinde barındırmaktadır. Bu özellik, video paylaşım sitesi olan YouTube’un büyük ekranda kullanımı için yapılandırılmış halidir. Destekleyen cihazların listesi için www.youtube.com/yt/devices adresine göz atabilirsiniz. YouTube nerede tüm akıllı telefon ve tabletler aracılığıyla yönetilebilir. Televziyonunuzda, Blu-ray oynatıcınızda ya da konsolunuzda YouTube’u açın ve ayarlardan “cihaz eşle”yi seçin. Ekrandaki eşleştirme kodunu not edin. Akıllı telefonunuzda ya da tabletinizde tarayıcınızdan m.youtube.com adresine giderek sayfanın üstündeki menü düğmesine basın. Ayarlar ve ardından “TV’ye bağlanın” seçeneğine basarak televizyonda gösterilen kodu girin. Artık mobil cihazlarınızla televizyondaki YouTube’u yönetebilirsiniz.
Elektrik prizleriyle ev ağı kurun
Elektrik prizleriniz sadece elektrik aktarım işine yaramamaktadır. Bu işlemin haricinde evinizdeki her yere hızlı internet bağlantısı da prizleriniz üzerinden sağlanabilir. Kablosuz ağınız ve evinizdeki belli noktalara ulaşamıyorsa ve Ethernet kablosunu her odaya döşemeye üşeniyorsanız HomePlug teknolojisi, elektrik şebekesi üzerinden ağ kurmanıza olanak sağlamaktadır. Başlangıç için iki adaptöre ihtiyacınız olacak, fiyatlarsa bir çift adaptör için 100-250 TL arasında değişim göstermekte. Modeminizi bu adaptörler bir prize bağladıktan sonra, evdeki istediğiniz diğer bir prizle internete erişim sağlayabilirsiniz.
Eski bilgisayarı medya sunucusuna dönüştürün
Normal bilgisayar çalışmalarınız için artık çok eski ve yavaş kalan bir bilgisayarınız varsa ise bu bilgisayar ideal bir medya sunucusu olabilir. Bu bilgisayarda bir ses ve video çıkışına ihtiyacınız olacaktır. Bu kablolarla eski bilgisayarınızı televizyonunuza bağlayın. En iyisi temiz bir Windows kurulumu olacaktır ama o da şart değil. Bir diğer seçenek olarak Linux tabanlı ücretsiz işletim sistemi olan Ubuntu’yu da kullanabilirsiniz. ( www.ubuntu.com ) Ardından güçlü ama kullanımı kolay bir medya sunucusu olan Plex’i ( www.plexapp.com ) indirip kurun. Plex’e bilgisayardaki bir video ya da müzik dosyasını gösterin, arkanıza yaslanın ve keyfini çıkarın.
Akıllı telefonunuzu ya da tabletinizi istediğiniz müzik setine bağlayın
Yeni müzik sistemlerinin bir çoğunda iPhone bağlayabileceğiniz bir istasyon da bulunuyor. Başka bir model akıllı telefona sahipseniz ya da aygıtınızı eski bir müzik sistemine bağlamak isterseniz tabletinizin kulaklık çıkışını kullanabilirsiniz. Uygun bir kablo bu işlem için yeterli olacaktır. Akıllı telefonun ya da tabletin sesini kısarak başlamanızı ve sesi yavaş yavaş açmanızı öneririz.
Tüm hafıza kartlarını okuyun
Bir çok yazıcının hafıza kartı okuyucuları bulunur. Bunlarla fotoğrafları doğrudan yazdırma işlemi yapılmaktadır. Bu okuyucular, neredeyse her çeşit hafıza kartını rahatlıkla okuyabilir. Bir diğer deyişle, istediğiniz kartı takabilir ve Windows Gezgini ile kartın içeriğini rahatlıkla görebilirsiniz. Hatta bu yöntem fotoğraf makinesinin dosya sisteminde gezinmekten çok daha hızlı olacaktır.
Nabzınızı akıllı telefonunuzla ölçün
Akıllı telefon uygulamaları aklınıza hiç gelmeyen şeyler yapabilir. Akıllı telefon kamerasıyla nabız ölçülebileceğinizde, duyduğumuz şaşkınlığı bir de siz düşünün. Android ve iOS için ücretsiz Instant Heart Rate adlı uygulama ile akıllı telefonunuz flaşıyla parmağınızı aydınlatıyor, kemara da nabzını ölçüyor. Uygulama karanlıkta ne yazık ki kullanılamıyor ve kamerasında flaş olan telefonlar, en başarılı sonuçları veriyor.