okan | Tarih: 24.11.2016
Arduino nedir? Arduino çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
Arduino Özellikleri ve Arduino Çeşitleri
Arduino, insan beyninin gerçekleştirdiği işlemleri gerçekleştirdiği için kısaca elektronik beyin diye nitelendirilir. Teknik tanımı olarak da arduino, açık kaynak kodlu bir mikrodenetleyici kartıdır. Açık kaynak donanım kapalı kaynak donanımın tersine telif hakkı ve patent engeli olmadan üretilen dağıtılan ve çoğaltılan donanımdır. Ticari kaygılar ön planda tutulmadan daha fazla insanın teknolojiye ulaşmasını ve programlama, elektronik ve tanışmasını sağlayan inovasyonu arttıran bir felsefedir. Kapalı kaynak donanımda üreticiye para ödenmelidir. [i]Arduino’nun şematik ve elektronik bilgileri arduino resmi sitesinde paylaşılmaktadır.[/i] Arduino ile robotik ve elektronik uygulamalarını kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Kullanımı için de elektronik ve programlama bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır.
Arduino çeşitli modelleri var. Bunlar kullanım senaryolarına göre farklılaştırılmış modellerlerdir. Arduino DUE, Arduino Leonardo, Arduino Mega 2560, Arduino LilyPad, Arduino Esplora, Arduino Uno, Arduino Pro Mini, Arduino Mini, Arduino BT (Bluetooth), Arduino Nano, Arduino Ethernet, Arduino Pro, Arduino Mega ADK, Arduino Fio, Arduino Mega 2560, ve Arduino LilyPad türleri vardır.
Arduino Uno 'nun 14 tane dijital giriş / çıkış pini vardır. Bunlardan 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir. Ayrıca 6 adet analog girişi, bir adet 16 MHz kristal osilatörü, USB bağlantısı, power jakı (2.1mm), ICSP başlığı ve reset butonu bulunmaktadır. Arduino Uno bir mikrodenetleyiciyi desteklemek için gerekli bileşenlerin hepsini içerir. Arduino Uno 'yu bir bilgisayara bağlayarak, bir adaptör ile ya da pil ile çalıştırabilirsiniz. Aşağıdaki resimde Arduino Uno R3 'ün kısımları gösterilmektedir.
Ardunio kısımları
Arduino’ya USB yada 7-12 volt gerilim veren adaptör ile güç verebiliriz. istersek mobil projeler için uygun aparatla 9 voltluk pilleri kullanabiliyoruz. Arduino'ya güç veren ATMEGA328P-PU 16 MHz hızında çalışıyor ve 2 KB belleğe sahiptir. 16 MHz göze az gelse de basit elektronik devreleri takip etmek için yeterli olmaktadır. Pinler Arduino'nun dış dünyayla iletişimini sağlamaktadır. Pinleri kontrol için bilgisayara bağlayıp Arduino IDE ‘de programlıyoruz.
Arduino ya da herhangi bir mikrodenetleyici sistemi kullanmak için ilk olarak düzgün çalışma ortamını sağlamanız gerekir. Arduino grubu mikrodenetleyiciler için gerekenler:
- - Arduino UNO, PRO Mini, Mega, Leonardo.. gibi bir Arduino kartınız.
- Karta uygun USB kablonuz
-Arduino IDE programı (Az sonra uzun uzun değineceğim)
-Arduino ile uyumlu bir bilgisayar
İlgili Konular
Arduino Led Yakma
Kaynakça : Karadeniz Teknik Üniversitesi Okan Yurt Tasarım Tezi